MOZAÏEK MET 8 MILJOEN DOPJES

Record niet verbeterd, maar verpletterd!

Geschreven door: Manon Pierens

Een jaar of vijf geleden zaten de drie Dievernaren Rik Proost, Erwin Bruulsema en Patrick van der Aa te genieten van een drankje aan hun stamtafel bij de voetbalvereniging. Het zoveelste flesje van de avond werd geopend, en de zoveelste kroonkurk viel op de tafel. Op dat moment kwam er een geinig idee naar boven: een mozaïek van kroonkurken. Maar zij hadden niet verwacht dat dat geintje zo’n immens resultaat zou hebben.

Moeilijker dan gedacht
Een paar jaar geleden dachten de mannen al voldoende doppen te hebben om aan de slag te gaan. Maar een recordpoging in Duitsland gooide roet in het eten. Duitse studenten kregen het record in handen met een mozaïek van 3,7 miljoen doppen. Zoveel doppen waren in Diever nog niet verzameld. Vooral voor diegenen die al jaren hun schuur vol hadden staan met doppen, was dit erg vervelend nieuws.

Sparen, sparen en sparen
Gelukkig kregen de mannen steeds meer hulp naarmate het verhaal zich verspreidde. Maarliefst 1,5 tot 2 miljoen kroonkurken werden toegevoegd door een verzamelaar die toch al aan het sparen was, en daarnaast droegen vele anderen hun steentje bij door ook kroonkurken te sparen. Heel Diever, maar ook zelfs in Duitsland en België werd voor de heren gespaard. Hierdoor werd het record van 3,7 miljoen kroonkurken niet alleen verbeterd, maar verpletterd!

Een megaklus
Uiteindelijk waren er 8.379.633 kroondoppen verzameld! Het was duidelijk dat Duiver een record zou halen. Alleen nu moesten de doppen nog verwerkt worden tot een mozaïek. Hiervoor waren ook veel handen nodig. Zo’n 300 leerlingen en vele anderen hebben geholpen met het leggen van de kroonkrukken in een oppervlakte van 3333 vierkante meter. De kroonkurken werden niet verlijmd, maar los gelegd. Per vierkante meter zijn dit 2581 stuks. Eind juni lagen alle kroonkurken op hun plek, wat niet alleen een mooi beeld, maar ook een wereldrecord heeft opgeleverd.

Geld voor het goede doel
De kroonkurken zijn uiteindelijk voor recycling naar de onttinningsfabriek in Leeuwarden gebracht. Het metaal leverde een bedrag op van rond de 6000 euro. Het grootste deel van dit geld gaat naar het Diabetes Fonds en een beperkt bedrag is voor de bouw van nieuwe kleedkamers bij de voetbalclub in Diever. De heren vertellen: “We zijn helemaal gek geworden van al die dopjes, maar we zijn wel erg trots op het resultaat”.